МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА БЕЗОПАСЕН ИНТЕРНЕТ

                                         „ЗАЕДНО ЗА ПО- ДОБЪР ИНТЕРНЕТ”

Във вторник, 9 февруари 2021 г. , ще отпразнуваме 18-ото издание на Деня за по-безопасен интернет с действия, които се провеждат по целия свят. С още веднъж тема „Заедно за по-добър интернет“ , денят призовава всички заинтересовани страни да се обединят, за да направят интернет по-безопасно и по-добро място за всички, особено за децата и младите хора.

През годините Денят за по-безопасен интернет се превръща  в знаково събитие в онлайн календара за безопасност. Започвайки като инициатива на проекта на ЕС за безопасни граници през 2004 г. и подеман от мрежата Insafe като едно от най-ранните си действия през 2005 г., Денят за по-безопасен интернет е надхвърлил традиционната си географска зона и в момента се отбелязва в около 170 страни по света.От кибертормоз  до социални мрежи до цифрова идентичност, всяка година Денят за по-безопасен интернет има за цел да повиши осведомеността за възникващите онлайн проблеми и актуални проблеми.

Денят за по-безопасен интернет обаче се отбелязва и извън Европа.                                            През 2009 г. е въведена концепцията за комитети за по-безопасен интернет, за да се укрепят връзките със страни извън мрежата и да се инвестира в хармонизирано популяризиране на кампанията по целия свят. Повече от 100 глобални SID комитета (и тези, които работят за статут на SID комитет) сега работят в тясно сътрудничество с екипа за координация на Деня за по-безопасен интернет, който е базиран в сърцето на Европейския съюз в Брюксел.