КОФЕИН

КОФЕИН

Кофеинът, теофилинът и теоброминът, известни с общото име метилксантини, се срещат в много растения. Кофеинът е стимулант на централната нервна система и е сред най-употребяваните психоактивни вещества, като се радва на широка популярност в целия свят.
Кофеинът е вещество, което може да бъде открито в чая, кафето, какаото, много безалкохолни и енергийни напитки, както и в някои шоколади. Използва се също и като съставка в много лекарства.
Думата „кофеин“ идва от арабската дума за вино „gawah“.
Кофеинът може да бъде произведен и в лаборатория, но по-често се добива от природата – най-вече от aрабските кафейни храсти, чаените растения, засадени с търговска цел, какаовите зърна и ядките кола. Кафе се отглежда в много райони на света, включително Африка, Арабския полуостров, Централна и Южна Америка, Ява и Суматра. Чаеното дърво се отглежда в Източна Азия и Южна Америка, по-специално в Индия, Китай, Индонезия, Шри Ланка и Япония. По-голямата част от какаото, което се отглежда в света, идва от Западна Африка.
Сред продуктите, които съдържат метилксантини, на най-голяма популярност се радват кафето, чаят, какаото и шоколадът, но освен тях, в много страни широко се употребяват местните им заместители, приготвени от други растения, които също съдържат кофеин.

Източник https://www.drugsinfo-bg.org/